Normal_bloed__prikken__buisje

Het is nog maar de vraag of de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) na 1 april 2020 nog wordt vergoed. Hierover beslissen D66, VVD, CDA en ChristenUnie vandaag. De vier formerende partijen verschillen op dit vlak van mening, maar vandaag moeten ze stemmen over een motie van de PvdA en de SP. Die willen namelijk dat de NIPT ook na 1 april 2020 door de overheid wordt betaald. De twee partijen willen dat de overheid (een deel van) de test blijft betalen. Het lieft zouden ze zien dat deze vanuit het basispakket wordt vergoed. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Vrouwen die de NIPT nu willen laten uitvoeren, betalen hiervoor 175 euro. De test kost eigenlijk 460 euro, maar de overheid betaalt een deel ervan. Onlangs adviseerde het Zorginstituut Nederland al dat de NIPT niet vanuit de basisverzekering kan worden vergoed omdat er geen medische indicatie is. Bovendien is er geen sprake van een individuele zorgvraag.

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid is altijd al vóór een bepaalde manier van vergoeding van de NIPT geweest. Dat hoeft niet per se vanuit het basispakket te zijn, zolang het maar gebeurt. Het is nu aan de formerende partijen of dat inderdaad aan de orde is. De ChristenUnie is tegen de NIPT, D66 en VVD voor. Het kan echter zo zijn dat deze partijen tegen de motie stemmen, om zo de formatie niet nog langer te vertragen. Het wel of niet aannemen van de motie is echter niet beslissend, een nieuw kabinet kan hier altijd later nog een oordeel over vellen.  

Door: Redactie Nationale Zorggids