Normal_pregnant_woman2

Amsterdamse vrouwen die op het punt staan om te bevallen, kunnen vaak niet terecht bij de afdeling verloskunde van de OLVG-ziekenhuizen. Er is daar sprake van een groot personeelstekort. Bevallende vrouwen moeten daarom doorrijden naar de ziekenhuizen in Zaanstad of Amstelveen. Dat meldt de Telegraaf. 

De verloskundigen in Amsterdam en omgeving trekken aan de bel, want vrouwen worden soms ter plekke geweigerd. “Zelfs als vrouwen al aan het persen zijn, komt het nog regelmatig voor dat zwangeren dan nog in een ambulance naar Zaanstad of Amstelveen vervoerd moeten worden. Dat zijn stressvolle momenten”, zegt één van de bezorgde verloskundigen.

Het personeelstekort geldt op beide locaties en is een gevolg van de fusie. Er zijn voldoende verloskamers, maar het personeel is er gewoonweg niet. Volgens Sophie Six, voorzitter bij Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland, komen er regelmatig meldingen binnen van bezorgde verloskundigen. Het OLVG zegt voldoende maatregelen te hebben getroffen, zodat ook in de zomer bevallingen konden worden gedaan. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in de rest van het land is er een tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen en verloskundigen, aldus het ziekenhuis. 

Het ministerie van Volksgezondheid, De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het OLVG praten vandaag over de situatie. Het doel is om de integrale geboortezorg te verbeteren.

Door: Redactie Nationale Zorggids