Normal_muntgeld

Stichting CASA klinieken, een instelling waar zeven van de vijftien abortusklinieken in Nederland onder vallen, heeft grootschalig gefraudeerd, zegt het Nederland Dagblad. De instelling zou tienduizenden keren narcose op het declaratieformulier hebben gezet, terwijl het in de werkelijkheid ging om een simpele verdoving. CASA Klinieken zou hiermee onterecht zes miljoen euro hebben geïnd. Dat meldt de Volkskrant.

Het zou gaan om in totaal 52.000 onjuiste declaraties. De Nederlander die belastingen betaalt, voorziet de klinieken eigenlijk van een subsidie en is hierdoor 5,9 miljoen euro afhandig gemaakt. Daar komt bij dat CASA Medical, een organisatie dat is verbonden aan de klinieken, behandelingen zoals echo’s en soa-testen dubbel declareerde. 

Eerder deze week werd al bekendgemaakt dat één en ander niet klopte in de productieprocessen van de klinieken. Mede hierdoor werden twee van de drie bedrijven van CASA failliet verklaard. Toch kon het een doorstart maken. 

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid maakt zich zorgen over de ontwikkelingen bij de klinieken. "Gezien de situatie houdt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) intensief toezicht op de patiëntveiligheid, kwaliteit en continuïteit van zorg", schreef Schippers aan de Tweede Kamer. 

Door: Redactie Nationale Zorggids