Normal_geld_munt_1_euro

Dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de tarieven voor verloskundige zorg met 13 procent laat stijgen, komt als een verrassing voor de zorgverzekeraars. Zij snappen niet waarom de tarieven zo de lucht in schieten, zonder dat een goede onderbouwing kan worden gegeven. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Dat het aantal geboortes in Nederland afneemt, zou dat voor de NZa geen reden moeten zijn voor een tariefstijging, vindt ZN. Ze vragen de Zorgautoriteit om een verklaring en hebben er een bezwaar ingediend.

Het aantal geboortes in Nederland is in zes jaar tijd gedaald met ongeveer 6 procent. Tegelijkertijd nam het aantal verloskundigen met 3 procent toe. Volgens een berekening van de NZa, zouden verloskundigen hierdoor meet rijd hebben besteed aan de verbetering van samenwerking, kwaliteit en praktijkorganisatie. Als dit inderdaad het geval is, snappen zorgverzekeraars niet waarom deze resultaten niet gebruikt worden bij het vaststellen van de tarieven.

Juist de kwaliteitsverbeteringen en samenwerkingen zouden moeten bijdragen aan een transparante tariefontwikkeling, vindt ZN. Zij vrezen dan ook dat de almaar hoger worden tarieven de samenwerkingen op een gegeven moment tegengaan in plaats van bevorderen. Bovendien kunnen zorgverzekeraars op deze manier moeilijk verantwoording afleggen aan hun verzekerden. Het afnemende aantal geboortes paar jaar zou namelijk niet moeten leiden tot een dusdanig hoger tarief. 

Door: Redactie Nationale Zorggids