Logo_logo-rookvrije-start

Jaarlijks overlijden minstens zestig baby’s doordat hun moeder tijdens de zwangerschap rookt. Eén op de vijf lager opgeleide zwangeren rookt dagelijks gedurende de hele zwangerschap. De Taskforce Rookvrije Start vraagt het nieuwe kabinet om het huidige tabaksbeleid verder aan te scherpen. Dat meldt Taskforce Rookvrije Start. 

In landen als het Verenigd Koninkrijk, waar een krachtig overheidsbeleid is gerealiseerd, laat onderzoek grote gezondheidsvoordelen voor baby’s en kinderen zien, zoals minder ziekenhuisopnames voor kinderen met ernstige luchtweginfecties of astma-aanvallen.
 
De Taskforce Rookvrije Start, waarin negen beroepsgroepen uit de zorg zijn vertegenwoordigd, roept het nieuwe kabinet op om het tabaksaccijns fors te verhogen, hulp bij stoppen met roken voor (aanstaande) ouders buiten het eigen risico te houden én te zorgen voor gedragsmatige en medicamenteuze behandeling van verslavingsgeneeskundige zorg, indien geïndiceerd. Verder zouden er meer maatregelen genomen moeten worden rondom het standpunt tabaksontmoediging ‘naar een rookvrije samenleving’ van de KNMG, zoals het verminderen van verkooppunten en rookvrij maken van openbare ruimten zoals speeltuinen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids