Normal_zwanger

Een groep Nederlandse gynaecologen gaat uitzoeken of weeënremmers daadwerkelijk gezondheidswinst opleveren voor de ongeboren baby.  Vrouwen die op het punt staan om te bevallen, krijgen vaak weenremmers om dit tegen te houden. Het idee erachter is dat kinderen zo meer tijd hebben om zich te ontwikkelen in de buik. De gynaecologen vinden dat een weeënremmer als doel moet hebben om een kindje de beste start mogelijk te geven. Zij gaan nu onderzoeken of dit inderdaad het geval is. Dat meldt de Volkskrant. 

“Als een lichaam een bevalling in gang zet, dan is daar een reden voor. Bij bijna de helft van de hele vroege geboortes is sprake van een infectie in de baarmoeder. Stel dat een kind in een vijandige omgeving zit en wij houden met die remmers de deur op slot, dan is het kind wellicht helemaal niet beter af”, legt gynaecoloog Martijn Oudijk uit.

Bovendien is niet bekend of de remmers wel veilig zijn voor de ongeboren baby’s. Daar moet nu middels een groot internationaal onderzoek verandering in komen. Het Nederlands initiatief gaat met 1,5 miljoen euro uitzoeken wat het effect van weeënremmers is. In samenwerking met buitenlandse ziekenhuizen gaan de wetenschappers op zoek naar 1.500 vrouwen die willen deelnemen aan het onderzoek. Van deze groep vrouwen krijgt de helft een placebo.

Oudijk’s grootste vrees is dat vrouwen niet mee willen doen. Iets wat hij zich goed kan voorstellen, omdat vrouwen die deelnemen al in een heftige periode zitten. “Dat is een lastige boodschap. Toch wordt het hoog tijd dat we hier duidelijkheid over krijgen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids