Normal_zwanger7

Wanneer een zwangere vrouw last heeft van astma, kan dit voor extra complicaties zorgen tijdens haar zwangerschap en de bevalling. Dit blijkt uit onderzoek van het Karolinska Instituut in Zweden. Daar werd geconcludeerd dat de complicaties niet altijd veroorzaakt worden door externe factoren, maar door astma van de moeder. Zo hebben baby’s een lager geboortegewicht en is er bovendien een hogere kans op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging. Dit meldt NU.nl.

Zweedse wetenschappers deden onderzoek onder 700.000 vrouwen tussen 2001 en 2013. Data van de ruim één miljoen zwangerschappen van deze vrouwen werd geanalyseerd. Ongeveer tien procent van de deelnemers kampte met astma. In het onderzoek is niet gekeken naar waarom astma voor meer complicaties tijdens de zwangerschap kan zorgen.

Zwangere vrouwen met astma hadden zeventien procent meer kans op zwangerschapsvergiftiging dan vrouwen die geen last van astma hebben. Complicaties die genoteerd waren zijn onder andere een kortere draagperiode, een groter risico op een keizersnede en een lager geboortegewicht van de baby. Door de aandoening goed onder controle te houden bij vrouwen die zwanger zijn, kan de kans op complicatie mogelijk verminderd worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids