Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Bijna 95 procent van de Nederlandse verloskundigen dat een contract heeft met zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft deze opgezegd. Dat blijkt uit een peiling van branchevereniging KNOV. Verloskundigen en zorgverzekeraars zijn het niet eens over de hoogte van de nieuwe tarieven voor 2018. Dit meldt NOS.

In een onderzoek eerder dit jaar berekende de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)  dat er meer geld naar de geboortezorg moet. De tarieven voor verloskundige zorg gaan omhoog, omdat ze niet meer aansluiten op de werkelijk gemaakte kosten. De zorgverzekeraars snappen niet waarom de tarieven zo de lucht in schieten, zonder dat een goede onderbouwing kan worden gegeven. Zij hebben daarom hiertegen bezwaar ingediend bij de NZa.
 
De verloskundigen reageren hier nu op door hun contract met Zilveren Kruis, maar ook met andere zorgverzekeraars op te zeggen. Een uitzonderlijke stap, vindt hoogleraar Gezondheidsrecht Jaap Sijmons. Hij merkt op dat de zorg op steeds meer gebieden een grens trekt: “...met bijvoorbeeld een patiëntenstop als de verzekeraars de kosten niet willen betalen. En nu weer deze weigering om op te lage tarieven te contracteren." 
 
Maar wat zijn de gevolgen voor zwangere vrouwen? NZa zegt in Nieuwsuur dat de onenigheid “onderdeel van de onderhandelingstactiek is geworden”. De zorgautoriteit vindt het schadelijk dat zorgverzekeraars en verloskundigen ruzie maken over de rug van zwangere vrouwen. Want zonder zorgovereenkomst kan het zijn dat zwangere vrouwen deels zelf de rekening moeten betalen. Tegelijkertijd hebben verzekeraars de plicht om genoeg zorg in te kopen en als zij dit niet doen, kunnen ze gedwongen worden om alsnog te vergoeden.  
 
Door: Redactie Nationale Zorggids