Normal_kindermisbruik__kinderporno__kind__baby__handen__moeder__ouders__geboorte

Baby’s die tijdens hun geboorte te weinig zuurstof hebben gekregen, kunnen het beste direct na de geboorte gekoeld worden. Dit kan de kans op epilepsie en een hersenbeschadiging verminderen. Onderzoekers van de Bristol Medical School, verbonden aan de Universiteit van Bristol, stellen dat de effecten blijven doorwerken op de lange termijn. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Ongeveer 20 tot 30 procent van de kinderen die geboren worden, heeft tijdens de bevalling een zuurstoftekort gehad. Koeltherapie, ook wel therapeutische hypothermie genoemd, werd voorhet onderzoek acht jaar toegepast bij 165 kinderen. Uit het onderzoek bleek dat deze groep kinderen veel minder vaak last hadden van epilepsie. Hoewel nog steeds kinderen de aandoening kregen, hoeven zij minder vaak medicijnen te slikken. Voordat de behandeling werd gestart had zo’n 30 procent van de kinderen met zuurstofgebrek een ernstige beperking. Na de invoering van koeltherapie was dit 23 procent.

Hoofdonderzoekster Marianne Thoresen, hoogleraar neonatologische neurologie, heeft in haar onderzoek aangetoond dat koeltherapie de kans op een ernstige handicap of epilepsie kan verminderen. Ook zijn minder kinderen overleden na de invoering van therapeutische hypthermie. Voorheen overleed 32 procent van de kinderen met zuurstoftekort na de geboorte, met koeltherapie is dat slechts 11 procent.

Door: Redactie Nationale Zorggids