Normal_autostoel__baby__slapen

Afgelopen maandag introduceerde Maxi-Cosi ‘s werelds eerste autostoel met airbags. Vanaf volgende week is de stoel officieel verkrijgbaar voor ongeveer 649 euro. De gordels van het autostoeltje voor baby’s bevatten twee kleine airbags. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Een kindje die een botsing in de AxissFix Air meemaakt, voelt een airbag met koude lucht in zijn nek en hoofd, zodat deze goed worden opgevangen. Dankzij deze autostoel wordt er bij een botsing 55 procent minder kracht gelanceerd op de nekwervels van een kind van anderhalf. Kinderen van drie jaar hebben een sterkere nek en daardoor is de verminderde kracht minder groot.

Ongeveer 160.000 kinderen komen jaarlijks op een spoedeisende hulpafdeling terecht na een ongeluk. Het aantal doden daalt, maar dat is voornamelijk dankzij de verbeterde acute medische zorg. Nederland vindt kinderveiligheid geen prioriteit meer, aldus VeiligheidNL. Daarom richtte het in 2013 de Task Force Kinderveiligheid op, samen met het Erasmus MC, UMC Utrecht, Verbond van Verzekeraars en Maxi-Cosi. De Task Force onderzocht enkele jaren geleden de veiligheid van autostoelen, waaruit bleek dat 15 procent van de kinderen tussen de nul en vier jaar niet in de juiste stoel zit. 33 procent van de ouders weet de autostoel niet juist te bevestigen en 41 procent van de kinderen zit niet goed vast. 

Door: Redactie Nationale Zorggids