Normal_borstvoeding_baby_borst_voeding

Kleuters hebben een lagere bloeddruk en zijn minder dik als zij in de eerste zes maanden van hun leven borstvoeding hebben gehad. Vumc-onderzoeker Marieke de Beer onderzocht vijf jaar lang de relatie tussen de voeding bij kinderen in hun eerste vijf levensjaren en hun groei. Alleen borstvoeding geven blijkt een zeer positief effect te hebben op de bloeddruk van het kind. Dat meldt het Parool.

De Beer heeft daarom het liefst dat moeders hun kind ten minste zes maanden lang uitsluitend borstvoeding geven. Maar moedermelk heeft ook met minder maanden een positief effect. Kindjes die drie maanden borstmelk dronken, hadden later alsnog een lagere bloeddruk dan kinderen die kunstvoeding kregen.

De promovenda weet niet zeker waarom moedermelk een ander effect op de bloeddruk heeft dan kunstvoeding, maar ze vermoedt dat het te maken heeft met de samenstelling ervan hoe het kindje de melk opneemt. Het is aan te raden op pas na zes maanden te starten met bijvoeden. Ander, vast vast voedsel, zorgt namelijk voor een opname van zout en calorieën.

Veel moeders stoppen tegenwoordig na drie maanden met borstvoeding geven, omdat zij dan weer aan het werk gaan. Een goede plek om te kolven is er op veel kantoren nog niet. Twee op de tien vrouwen heeft geen kolfruimte tot haar beschikking en één op de acht vrouwen krijgt niet (volledig) uitbetaald voor de tijd die zij besteedt aan kolven of voeden. En dat is dan ook de voornaamste reden om over te gaan op een andere vorm van voeding. 

Door: Redactie Nationale Zorggids