Normal_dokter__arts__ziekenhuis__behandeling_

Gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen van het Máxima Medisch Centrum (MMC) kunnen over vier jaar oefenen op een robot die allerlei complicaties heeft bij de bevalling. Het MMC doet mee aan het ‘Virtual Humans’ Avatar-project en krijgt een Europese subsidie van 7 miljoen euro om robot Victoria te ontwikkelen. Dat meldt het Brabants Dagblad. 

Het ziekenhuis werkt binnen het project samen met hoogleraar Max Louwerse. Hij is tevens initiatiefnemer van het VIBE-Project (volledige naam: Virtual Humans in the Brabant Economy). Louwerse zal de emotionele ontwikkeling van robot Victoria programmeren. MMC-gynaecoloog Guid Oei zorgt voor de technische lichamelijke aspecten, zodat alle functies van Victoria en haar ongeboren kindje overeenkomen met de werkelijkheid. Eén van de belangrijkste aspecten van Victoria is de emotie die zij toont. Zij bepaalt straks hoe de training verloopt en niet de programmeur.

Oei houdt zich al een decennium lang bezig met medische robots en ziet de meerwaarde van medisch teams die oefenen met robots. “We zien bij baby’s vijftig procent minder schade na moeizame geboortes en minder complicaties bij de moeders. De training leert de teams bijvoorbeeld om sneller op te treden bij onverwacht bloedverlies. Maar het effect van de training blijkt al na drie maanden uit te doven. Daarom adviseren wij om de oefeningen regelmatig te herhalen”, aldus Oei. 

Door: Redactie Nationale Zorggids