Normal_rss_entry-110781

 Premier Mark Rutte is donderdag door het stof gegaan voor de verwarring die hij heeft gecreëerd over de abortuspil. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat die niet beschikbaar komt bij de huisarts, maar dit was de afgelopen weken allesbehalve duidelijk.

"Het was een fout’’, zei Rutte. "Ik heb hier zitten prutsen, en ga proberen dat in de toekomst tot een minimum te beperken.’’ Het vorige kabinet wilde nog dat vrouwen de abortuspil ook bij de huisarts kunnen krijgen. Rutte werd midden oktober in een debat gevraagd of de nieuwe coalitie hier andere afspraken over had gemaakt.

Aanleiding voor PvdA-leider Lodewijk Asscher om hiernaar te vragen was berichtgeving van onder meer ANP en dagblad Trouw. Die hadden op 11 en 12 oktober na rondvraag bij de coalitiepartijen gemeld dat de abortuspil niet bij de huisarts beschikbaar wordt.

Rutte sprak dit in het debat dus tegen, maar erkent nu dat hij de abortuspil verwarde met de NIP-test, waarmee ernstige aangeboren aandoeningen kunnen worden opgespoord tijdens de zwangerschap. "Het was een misverstand aan mijn kant, het was op geen enkele manier bedoeld om daar geheimzinnig over te doen’’, aldus Rutte.

Door: ANP