Normal_roken_asbak_sigaret

Als het aan de PvdA in de gemeente Groningen ligt, moeten zwangere vrouwen via een project geholpen worden bij het stoppen met roken. Hiervoor wordt vandaag een motie ingediend tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente. Reden hiertoe is dat nog te veel vrouwen blijven roken tijdens hun zwangerschap, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor de ongeboren baby. Dit melden Dagblad van het Noorden en RTV Noord.

PvdA-raadslid Maaten van der Laan ziet dat er nog veel winst te halen is onder zwangere vrouwen die blijven roken. “De huidige inzet begint pas op het moment dat de vrouw zwanger is en dan is het eigenlijk al te laat. Met ons voorstel kunnen we goed aansluiten bij de kennis die er al in deze stad is.”

Uit recente cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat 9 procent van de zwangere vrouwen in Nederland blijft roken terwijl ze zwanger is. Onder laagopgeleide vrouwen ligt dat aantal zelfs op 22 procent. De PvdA maakt zich sterk voor een rookvrije stad. “Een pilot om vrouwen te steunen op te stoppen met roken past daar goed bij”, aldus Van der Laan.

Eerder trokken artsen al aan de bel bij Nieuwsuur. Er zouden te weinig oplossingen zijn voor (toekomstige) ouders die willen stoppen met roken. De artsen pleiten voor intensievere ondersteuning omdat zelfstandig stoppen met roken vaak te moeilijk blijkt te zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids