Normal_vader_vaderschapsverlof_baby

Een Nieuw-Zeelands onderzoek toonde het eerder al aan, maar een Zweeds onderzoek onderschrijft de conclusie nu: ook nieuwe vaders kunnen last hebben van een postnatale depressie. Eén op de twaalf vaders kampt volgens het onderzoek met een depressie na de geboorte van hun eerste kind. De Zweedse wetenschappers noemen het een ondergesneeuwd probleem, want een postnatale depressie bij mannen blijft te vaak onopgemerkt. Dat meldt RTL Nieuws. 

Het is volgens de onderzoekers noodzakelijk om tijdig vast te stellen of een ouder kampt met depressieve gevoelens. Met name omdat ouders met depressieklachten het lastig vinden om genoeg aandacht te geven aan hun kind.

“Depressieve ouders zijn één van de grootste risicofactoren voor een goede opvoeding. Mensen met een depressie hebben een heel kleine wereld. Het gaat om hen. Op de eerste plaats, op de tweede plaats én op de derde plaats. Daar kunnen ze niets aan doen. Maar er is weinig ruimte over voor anderen”, bevestigt Louis Tavecchio, voormalig hoogleraar pedagogiek. Hij was overigens niet bij het onderzoek betrokken.

Het probleem bij mannen is vaak dat ze liever niet over hun gevoelens praten. Ze zoeken liever geen hulp voor hun psychische gezondheid. Bovendien zijn de meeste methodes gericht op vrouwen. De kans dat een man over zijn geestelijke status praat met een kinderverpleegkundige is om deze redenen ook erg klein. 

Door: Redactie Nationale Zorggids