Normal_borstvoeding__baby__moeder

Moeders die hun baby borstvoeding geven, verkleinen daarmee niet de kans dat het kind op latere leeftijd astma ontwikkelt. Dit blijkt uit onderzoek van de Uppsala-universiteit in Zweden, waarbij wetenschappens data van 330.000 Britten hebben geanalyseerd. Uit kleinere onderzoeken werd eerder geconcludeerd dat borstvoeding de kans op astma maar ook hooikoorts en eczeem zou kunnen verminderen, maar dat wordt nu tegengesproken. Dit meldt NU.nl. 

Voor het onderzoek werd gekeken naar de gegevens van middelbare Britten, of zij borstvoeding hebben gehad en of zij astma, hooikoorts of eczeem hebben gehad in hun leven. De drie aandoeningen worden vaak aan elkaar gekoppeld omdat ze een gemeenschappelijke erfelijke aanleg hebben, waardoor iemand soms last heeft van alle drie. Het onderzoek van de Zweedse wetenschappers is de grootste rondom dit thema tot nu toe.

Opvallend aan het onderzoek is dat juist werd aangetoond dat borstvoeding geven de kans op hooikoorts en eczeem kan vergroten. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen liepen niet meer maar ook niet minder kans om astma te ontwikkelen. Volgens de onderzoekers is dit echter geen reden om geen borstvoeding te geven. Andere onderliggende factoren die de kans op de drie aandoeningen zouden vergroten, zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Door: Redactie Nationale Zorggids