Normal_prematuur_couveuse

Vanavond kleurt de Erasmusbrug in Rotterdam paars. Hiermee vraagt de stad op Wereld Prematurendag aandacht voor alle prematuur geboren baby’s. Ook andere plekken in het land zullen bij zonsondergang op paars gaan. In Nederland komen jaarlijks zo’n 15.000 te vroeg geboren kindjes ter wereld. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Prematuur geboren kindjes hebben een moeilijke start in het leven. Het is vaak nog maar de vraag of ze de eerste paar weken overleven. Als dat lukt, hebben zij later in hun leven meer kans op beperkingen, handicaps of ontwikkelingsstoornissen dan andere kinderen. Omdat vroeg geboren baby’s al vanaf dag één grote problemen (kunnen) hebben, wordt hier jaarlijks op 17 november aandacht aan besteed.

Diverse Nederlandse ziekenhuizen besteden eveneens aandacht aan prematuren. Gisteren is het AMC de campagne ‘Maak ons nog beter’ begonnen, waarmee het geld wil inzamelen voor het Emma Kinderziekenhuis. Het doel is om de IC Neonatologie te transformeren tot een internationaal toonaangevend expertisecentrum voor te vroeg geboren en ernstig zieke baby’s. Ook VieCuri springt vandaag op paars en organiseert het één an ander voor ouders en neonaten die  de afdeling Neonatologie verblijven. Het IJsselland ziekenhuis organiseert een evenement, Rijnstate zet de ouders van alle zieke patiëntjes vandaag extra in het zonnetje, samen met de verpleegkundigen artsen en andere ondersteunende medewerkers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids