Normal_baby_couveuze_geboorte

Pampers introduceert volgende week een luier voor veel te vroeg geboren kinderen. De luier is geschikt voor pasgeboren baby’s van rond de 800 gram en zijn gemaakt van zacht materiaal om schuren te voorkomen. Omdat premature kinderen last kunnen hebben van externe prikkels, is de sluiting zo gemaakt dat het zo min mogelijk geluid maakt. Dat meldt RTL Nieuws. 

Te grote luiers zorgen met name voor luieruitslag bij de allerkleinsten. “Kinderen die zo klein zijn, hebben een hele kwetsbare huid. Als ze dan een luier dragen die groter is, dan absorbeert die minder goed en blijft hij vochtiger en warmer. Van luieruitslag kunnen kinderen echt ziek worden, het kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarnaast kan het veel pijn doen”, legt kinderarts Robin van Schaik uit.

En omdat prematuur geboren kindjes last hebben van prikkels als geluid en licht, is het openen van de sluiting zo geruisloos mogelijk gemaakt. Van Schaik beaamt dat couveusekindjes extra last hebben van geluid, maar betwijfelt of een stillere sluiting een groot verschil gaat maken.

Vandaag is het Wereld Prematurendag. De dag waarop aandacht wordt gevraagd voor prematuur geboren baby’s en de problemen waar zij tegenaan lopen. In Nederland komen jaarlijks ongeveer 15.000 kindjes te vroeg geboren ter wereld. Zij hebben vaak een moeilijke start in het leven en het is vaak nog maar de vraag of ze de eerste paar weken overleven. Als dat lukt, hebben zij later in hun leven meer kans op beperkingen, handicaps of ontwikkelingsstoornissen dan andere kinderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids