Normal_pil

Afgelopen vrijdag lanceerden 13 organisaties voor vrouwenrechten een burgerinitiatief om de abortuspil uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Het nieuwe kabinet doet niks voor de toegankelijkheid van die pil, vinden de organisaties. Zij menen dat daarmee de klok achteruit wordt gezet voor ongewenst zwangeren. Dat meldt platform DeGoedeZaak. 

Met de abortuspil kun je een ongewenste zwangerschap tot negen weken afbreken. Deze pil kan veilig en effectief door de dokter worden voorgeschreven. Toch is het zo dat de abortuspil onder het Wetboek van Strafrecht valt. Daardoor is de dokter strafbaar als hij dit medicijn voorschrijft buiten de abortuskliniek. 

Volgens de organisaties blijft laagdrempelige toegang een probleem, want  zolang de abortuspil in het Wetboek van Strafrecht staat moeten ongewenst zwangeren naar anonieme klinieken met enorm wachtrijen, is het stopzetten van een zwangerschap ontoegankelijk en onnodig emotioneel belasten en zijn vooral kwetsbare groepen die de huisarts als vertrouwenspersoon nodig hebben, het slachtoffer.

Wie de abortuspil ook beschikbaar wil maken bij de huisarts kan de petitie van het burgerinitiatief tekenen. Deze is te vinden op actie.degoedezaak.org/petitions/abortuspil. 

Het burgerinitiatief wordt gesteund door: The Feminist Club Amsterdam, Women on Waves, Clara Wichmann Fonds, Women's March the Netherlands, WOMEN Inc. - Vrouwennetwerk, Rutgers - Kenniscentrum op het gebied van seksualiteit, Atria -Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, Emancipator - voor mannen en emancipatie, WO=MEN - Dutch Gender Platform, Womens March Netherlands, World of Womens March, Friends of the Earth International, Platform Zijn, We Reclaim Our Pride.

Door: Redactie Nationale Zorggids