Normal_borstvoeding_baby

Zwangere vrouwen die allergenen eten zoals noten, pinda’s en eieren, kunnen mogelijk via borstvoeding de kans op voedselallergieën bij hun kind verminderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Boston Children’s Hospital onder muizen. Moedermelk van muizen die de allergenen aten bevatte beschermende antistoffen die werden doorgegeven aan de jongen. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens onderzoeker Michiko Oyoshi wordt al heel lang gediscussieerd over het eten van allergenen tijdens de zwangerschap en eerdere onderzoeken gaven geen eenduidig antwoord. “Dat komt omdat het moeilijk is om na te gaan om welk moment een baby in aanraking komt met een bepaald soort eten.” Daarom is eerst onderzoek gedaan bij muizen, maar inmiddels is het team van Oyoshi ook gestart met een onderzoek bij mensen.

Hoewel het eten van allergenen tijdens de zwangerschap geen garantie biedt voor een gezond kind zonder allergieën, zou het de kans daarop wel kunnen verkleinen. De antistoffen die de muizenmoeder aanmaakt, worden via borstvoeding aan het jong gegeven. Hierdoor wordt het immuunsysteem van de jongen bestand tegen de allergenen.

Het Voedingscentrum stelt dat zwangere vrouwen gewoon kunnen blijven eten zoals zij gewend zijn. Allergenen hoeven niet vermeden te worden, maar een aantal producten kunnen wel schadelijk zijn voor de baby of de moeder. Een lijst van producten die zwangere vrouw moeten vermijden is te vinden op de website van het Voedingscentrum.

Door: Redactie Nationale Zorggids