Normal_zwanger_slapen

Vrouwen die in het laatste trimester van hun zwangerschap op hun rug liggen, hebben een hoger risico op een doodgeboorte. Daarom adviseren Britse onderzoekers een zijligging in de laatste drie maanden van de zwangerschap. Dat meldt NU.nl.

Vrouwen die tijdens de laatste paar maanden van hun zwangerschap op hun rug liggen, hebben twee keer zo veel kans op een doodgeboorte dan vrouwen die dat niet doen. Wakker worden op de rug is niet erg, maar gaan slapen in de zijligging is meer dan gewenst, zeggen de onderzoekers. Dit geldt ook voor middagdutjes.

"Ik wil niet dat vrouwen wakker worden op hun rug en denken dat ze hun baby iets verschrikkelijks hebben aangedaan. De vraag die wij nadrukkelijk hebben gesteld, is in welke positie de vrouwen gingen slapen. Dat is belangrijk omdat je in die houding het langst ligt”, zegt hoofdonderzoeker Alexander Heazell.

Waarom die rugligging bij het slapen gaan zo gevaarlijk is, weet hij niet. Het lijkt erop dat het gaat om het gewicht van de baarmoeder op de bloedvaten. Door die druk krijgt de baby mogelijk minder bloed en zuurstof binnen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids