Normal_chirurg_arts_operatie

Een gynaecoloog van het VieCuri Medisch Centrum in Limburg heeft de baarmoeder van een 35-jarige Poolse vrouw verwijderd zonder dat zij dit vooraf wist. De vrouw kampte met menstruatieklachten door een verzakte baarmoeder en vroeg om een operatie. Wat deze operatie inhield en dat ze daarna geen kinderen meer zou kunnen krijgen, werd de vrouw niet verteld. Het ziekenhuis moet de dame 33.700 euro aan schadevergoeding betalen. Dit meldt RTL Nieuws.

Het Regionaal Tuchtcollege verwijt de arts dat hij zijn patiënte niet voldoende heeft ingelicht over de operatie en de gevolgen daarvan voor haar kinderwens. Eerst werd de vrouw een pessarium aanbevolen, wat een plastic ring in de vagina is die de verzakking en bijbehorende klachten kan verminderen. De patiënte vroeg echter om een operatie. De arts had haar op dat moment moeten inlichten over de ingreep maar deed dat niet.

De patiënte werd wakker en hoorde dat haar complete baarmoeder was verwijderd tijdens de operatie. De vrouw, die al twee kinderen heeft uit een eerdere relatie, had nog een kinderwens met haar nieuwe partner. Het ziekenhuis moet de vrouw een schadevergoeding van 33.700 euro betalen. De vrouw is psychologische begeleiding aanboden en het ziekenhuis heeft verbeteringen in de dossiervoering doorgevoerd. De arts heeft spijt betuigd en kreeg van het Regionaal Tuchtcollege een waarschuwing.

Door: Redactie Nationale Zorggids