Normal_baby_voetjes

Een eenvoudige zuurstofmeting bij pasgeboren baby’s maakt het mogelijk om ernstige aangeboren hartafwijkingen eerder op te sporen. De meting kan ook gevaarlijke infecties en longproblemen aantonen. Dat blijkt uit onderzoek van het LUMC en AMC onder bijna 24.000 pasgeboren baby’s, zo meldt het LUMC. 

Ernstige aangeboren hartafwijkingen kunnen kort na de geboorte al voor acute problemen zorgen. Helaas zijn deze niet altijd goed zichtbaar op de 20-weken echo. Na de geboorte kan een blauwe kleur van de baby hierop wijzen, maar ook dat is niet altijd even duidelijk. Een te laag zuurstofgehalte in het bloed van de baby is een veel betrouwbaarder aanwijzing. Vandaar dat tegenwoordig in veel landen standaard het zuurstofgehalte wordt gemeten bij pasgeboren baby’s. Onderzoekers van het LUMC en het AMC hebben nu onderzocht in hoeverre deze zuurstofmeting ook in Nederland kan worden ingevoerd.

Het onderzoek onder 23.996 pasgeboren baby’s toonde aan dat met deze zuurstofmeting 89 procent van alle kinderen met ernstige aangeboren hartafwijkingen kon worden opgespoord. Zonder deze zuurstofmeting zou hooguit 73 procent van deze kinderen tijdig zijn ontdekt. Dat is een duidelijke verbetering, vindt professor Nico Blom, kindercardioloog in het LUMC en AMC, die samen met dr. Arjan te Pas, neonatoloog in het LUMC, dit onderzoek begeleidde. “Hoe eerder we een hartafwijking ontdekken, hoe groter de kans dat een kind dit overleeft en de hartoperatie goed doorstaat.”

De zuurstofmeting bleek niet alleen nuttig voor het opsporen van hartafwijkingen, maar ook voor het opsporen van infecties en longproblemen. Bij ruim een half procent van de kinderen bleek dat het geval te zijn. “Een infectie die vroegtijdig wordt opgespoord, is veel eenvoudiger te behandelen”, zegt arts-onderzoeker Ilona Narayen, die woensdag 22 november op dit onderzoek promoveerde.

Alle dertien ziekenhuizen in de regio Leiden-Haarlem-Amsterdam die aan het onderzoek deelnamen, hebben de zuurstofmeting nu standaard ingevoerd. Dat geldt ook voor een derde van de 75 deelnemende verloskundigenpraktijken in dezelfde regio, ondanks het feit dat ze hiervoor de zuurstofmeter op eigen kosten moesten aanschaffen. De onderzoekers hopen dat de zuurstofmeting bij pasgeborenen uiteindelijk in heel Nederland zal worden ingevoerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids