Normal_pil_anticonceptie_voorbehoedsmiddel

Binnen het programma ‘Nu Niet Zwanger’ gaan negentien organisaties in de regio Hart van Brabant een samenwerking aan. Ze gaan in gesprek met kwetsbare (toekomstige) ouders over het gebruik van anticonceptie en de kinderwens. Zo hopen de organisaties te voorkomen dat mensen die (nu) eigenlijk niet geschikt zijn voor ouderschap een kind krijgen. Kinderen hoeven dan niet op te groeien in een onveilig of ongezonde woonomgeving. Dat meldt de gemeente Tilburg.

‘Nu Niet Zwanger’ is geen nieuw programma, want het bestaat al sinds 2014 en is opgestart door de GGD. Onlangs tekenden negentien organisaties in de regio Hart van Brabant voor een samenwerking binnen dit programma. Het is de bedoeling dat hulpverleners structureel het gesprek aangaan met cliënten over anticonceptie en de kinderwens.

Het uitgangspunt van het programma is dat verslaafde, verstandelijk beperkte, arme of dakloze (toekomstige) ouders vrijwillig kiezen voor hulp en ondersteuning en vrijwillig kiezen voor een bepaalde methode van anticonceptie. Het is onverstandig om zwanger te raken als je verslaafd bent, geen geld hebt of dakloos bent en daarom is het voornaamste doel: het tegengaan van zwangerschappen. 

Eenzelfde soort project dat al eerder van start  ging in Rotterdam, blijkt succesvol. 80 procent van de 93 vrouwen waarmee de gemeente dit jaar in gesprek ging, koos voor vrijwillige anticonceptie. Vanaf 2018 gaat de gemeente jaarlijks in gesprek met vijfhonderd kwetsbare vrouwen.