Normal_zwanger_zwangerschap

Een niet-commercieel bemiddelingsbureau moet vrouwen die draagmoeder willen zijn koppelen aan wensouders. Gynaecoloog Roel Schats ziet de zogenoemde draagmoederbank als oplossing voor het probleem van het vinden van een geschikte draagmoeder. Op dit moment mogen wensouders alleen in hun eigen omgeving zoeken naar een draagmoeder en mogen ziekenhuizen zich hier niet in mengen. Dat meldt  de Volkskrant. 

“Stellen die zelf geen draagmoeder kunnen vinden, kunnen wij niet doorverwijzen of verder helpen. En als er vrouwen bereid zijn draagmoeder te worden, kunnen zij zich nu nergens melden. Het zou goed zijn als daarin verandering komt”, aldus Schats.

Het FIOM laat weten positief tegenover het plan van Schats te staan. Zo wordt draagmoederschap niet alleen misschien breder beschikbaar, maar hoeven wensouders ook minder naar het buitenland om daar op zoek te gaan naar iemand die hun kindje negen maanden lang wil dragen. De omstandigheden in het buitenland zijn niet altijd even optimaal en een dergelijk traject kost veel geld. Bovendien hebben Nederlandse ouders steeds minder opties voor adopties uit het buitenland omdat steeds meer landen hun systeem op orde brengen.

Nederland is relatief streng als het gaat om draagmoederschap. Zo mag geen enkel aspect commercieel zijn en mag er geen bemiddeling plaatsvinden tussen wensouders en draagmoeders. Oproepen op social media zijn ook ten strengste verboden. Daarom zijn de gynaecoloog en het FIOM voor een bemiddelingsorganisatie die niet gericht is op winst. Draagmoeders kunnen zich er aanmelden en worden door de organisatie

beoordeeld en vervolgens begeleid naar een koppeling met een stel dat zich er ook heeft aangemeld.
Vanwege de huidige wet- en regelgeving is een dergelijke draagmoederbank nog niet toegestaan. Dit plan kan dus pas worden uitgevoerd als de overheid één en ander aanpast in de regels omtrent draagmoederschap. Al eerder pleitte de staatscommissie Herijking Ouderschap ook voor een aanpassing van het huidige beleid.

Door: Redactie Nationale Zorggids