Normal_casa_klinieken_logo_abortus

Nu CASA Klinieken alsnog geen snelle doorstart maakt, voelen andere abortusklinieken de druk toenemen. Hoewel drie klinieken van CASA voorlopig open blijven voor behandelingen, lopen de wachtlijsten bij andere klinieken op. Dat meldt EenVandaag.

Sommige klinieken hebben een wachtlijst van twee weken of langer dat is eigenlijk veel te lang als je praat over zwangerschapsafbrekingen. Beahuis en Bloemenhovekliniek in Heemstede is één van de klinieken die patiënten van het failliette CASA overneemt. 

“Er zitten vijf CASA Klinieken om ons heen die patiënten doorverwijzen. Wat als we straks duizend patiënten krijgen? We hebben nu extra artsen ingezet en we zijn om de week een extra dag open. Maar hoe lang houden we dit vol?”, vraagt arts Raïna Brethouwer zich af.

In het kader van de oplopende wachttijden bij abortusklinieken, vindt ze het dan ook jammer dat huisartsen vooralsnog geen abortuspil mogen geven aan patiënten. Door patiënten die zich in een vroeg stadium van hun zwangerschap bevinden naar de huisarts te verwijzen, had de druk van de ketel gehaald kunnen worden bij de klinieken. 

Van de 31.000 abortussen die jaarlijks in Nederland plaatsvinden, voerde CASA ongeveer de helft uit.

Door: Redactie Nationale Zorggids