Normal_portretfoto-dekker

Het is inmiddels een jaar geleden dat een speciale commissie onderzoek deed naar meerouderschap en daarom vindt het COC het de hoogste tijd dat het punt weer op de agenda komt van minister Dekker van Rechtsbescherming. Dat stelt de belangenorganisatie voor lhbti’s in een brief aan de minister. De meerouderschapsregeling moet er voor zorgen dat kinderen erkend kunnen worden door meer dat twee ouders, bijvoorbeeld wanneer een homoseksueel stel een kind verwekt bij een draagmoeder. Dit meldt Parool. 

Minister Dekker sprak onlangs in een speech over de regeling en dat hij dit de komende jaren wil oppakken. Volgens het COC is de tijd daar voor aangebroken, want de Staatscommissie Herijking Ouderschap adviseerde precies een jaar geleden om meerouderschap mogelijk te maken. Wanneer een draagmoeder een kind krijgt met twee homo-mannen, dan kunnen zij niet alle drie ouder zijn van het kind. Er is steeds vaker sprake van zo’n regenbooggezin, die nu nog geen wettige rechten hebben.

In de brief wordt de minister herinnert aan het advies van de commissie. Door te werken aan de meerouderschapsregeling kunnen zowel ouders als kinderen daar rechten aan ontlenen. In het regeerakkoord staat dat het advies van de commissie waarschijnlijk opgevolgd wordt wat betreft fiscale consequenties, naamrecht, erfrecht, nationaliteitsrecht, vreemdelingenrecht en onderhoudsverplichtingen. In zijn speech zei minister Dekker onlangs nog dat hij aandacht wil besteden aan het thema. “Kinderen die de ene week doorbrengen bij twee papa’s, en de andere week bij twee mama’s. Hoe vertalen we dat wettelijk in het familierecht?”

Door: Redactie Nationale Zorggids