Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

De CASA kliniek in Rotterdam gaat volgende week weer open, maar vrouwen in Amsterdam hebben nog steeds geen abortuskliniek in de buurt. Waar moeten zij de komende tijd naartoe, vragen zorgverleners zich af. Vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken worden doorverwezen naar de overvolle klinieken elders in het land, of zelfs naar Belgie. Dat meldt het Parool. 

Een anonieme werknemer van CASA noemt de situatie afschuwelijk. “Voor een vrouw uit het buitenland die echt niet kon wachten met een abortus, hebben we een plek in een kliniek in het Belgische Hasselt geregeld. In Nederland was alles vol”, zegt de zorgverlener. Sinds enkele weken zijn er wachtlijsten bij diverse klinieken in het land. Wachtlijsten die soms de twee weken duren. Ongewenst zwangere vrouwen hebben geen tijd om te wachten.

De medewerkers van CASA in Amsterdam kunnen lang niet alle vrouwen zelf doorverwijzen. Soms zijn ze op zichzelf aangewezen en krijgen ze alleen de telefoonnummers van andere abortusklinieken waar ze misschien terecht kunnen.

Nederland telt acht abortusklinieken die niet van CASA zijn, waaronder een kliniek in Roermond die haar deuren, op verzoek van het ministerie van volksgezondheid, vorige week opende. Klinieken als het Vrelinghuis en de Bloemenhovekliniek zitten overvol, mensen die ernaar toe bellen krijgen vaak niemand aan de lijn.

Voor de CASA kliniek in Amsterdam wordt momenteel druk een organisatie gezocht die de zaak wil overnemen. Dit blijkt moeilijk, omdat de Amsterdamse huurprijzen torenhoog zijn. Zo ook de huurprijs van de kliniek.

Het ministerie van volksgezondheid heeft de acht open klinieken in Nederland gevraagd de extra aanvragen in de tussentijd op te vangen. Zij hebben inmiddels toegezegd en zijn de komende tijd langer open om alle druk op te vangen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids