Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Digitaal aangifte doen van de geboorte van je kind gaat nog lang niet altijd goed. Verschillende gemeenten bieden de mogelijkheid om via een tablet aangifte te doen, maar in het ziekenhuis in Almelo is er nu al drie keer iets misgegaan. De rechter moest daarom tot drie keer toe een naamswijziging toestaan. Ouders die te maken krijgen met zo’n fout via het digitale aangiftesysteem, moeten hiervoor een paar honderd euro betalen. Dat meldt Tubantia. 

De verwarring kom onder andere door het in te vullen vakje ‘voornaam’. Een stel wist bijvoorbeeld niet of ze alle namen of alleen de roepnaam in dat vakje moesten zetten. Een verpleegkundige adviseerde om te kiezen voor alleen de roepnaam, maar achteraf bleek dit niet het juiste advies te zijn. De gemeente stuurde hen vervolgens een brief, waaruit ze konden opmaken dat de aangifte niet goed was gegaan.

“Uiteraard kan de taak van de ambtenaar van de burgerlijke stand niet worden overgenomen door verplegend personeel in het ziekenhuis, ook niet waar het de voorlichting betreft. Misverstanden zoals in deze zaak zouden niet plaats hebben gevonden bij een geboorteaangifte op het gemeentehuis”, zegt de rechtbank.

De gemeente Almelo heeft inmiddels toegezegd de instructies van de aangifte te verbeteren en verplegend personeel te informeren over de juiste invulling ervan. Wethouder Irene ten Seldam adviseert ouders bij onduidelijkheden om altijd naar de ambtenaar van de burgerlijke stand te stappen. Verpleegkundigen mogen natuurlijk altijd ondersteunen, maar in principe zijn ze er niet voor bevoegd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids