Normal_echo_zwangerschap

Abortuskliniek Stimezo in Zwolle is zat van de aanhoudende demonstranten die voor de deur staan en zelfs patiënten lastig vallen. De kliniek heeft het erg druk door het faillissement van ketenorganisatie CASA Klinieken, waardoor er extra vrouwen naar Zwolle komen voor een abortus. De anti-abortusbetogers spreken patiënten aan en wijzen hen op andere opties voor hun ongeboren kind. Dit meldt De Stentor. 

Directeur Desiree Krol heeft de gemeente gevraagd naar mogelijkheden om de demonstranten tegen te houden. De organisatie Schreeuw om Leven is maandelijks bij de kliniek te vinden en ook Stichting Recht Zonder Onderscheid (Stirezo) is aanwezig, om onder andere gebedswakes te houden. Volgens de gemeente hebben zij geen vergunning nodig, maar moeten zij hun komst wel 96 uur van te voren melden bij de gemeente Zwolle.

Volgens Krol is het persoonlijk aanspreken van patiënten erg vervelend. “Het is heel ongemakkelijk als je bewust anoniem komt en dan aangesproken wordt”, zegt de directeur van Stimezo. “Mensen kunnen dat ervaren als een extra drempel.” Volgens de actievoerders wordt alleen een flyer met informatie aangeboden. “Een abortus wordt vaak als enige uitweg gezien terwijl er nog zoveel andere mogelijkheden zijn”, aldus Marieke Al van Stirezo. Volgens haar worden mensen respectvol benaderd en wordt er niet aangedrongen als de zwangere vrouw dat niet wil.

De vrijwilligers van Stirezo gedragen zich volgens Krol niet opdringerig, maar actievoerders van andere groepen zijn wel vaker verzocht om patiënten met rust te laten. Er gelden al extra regels, bijvoorbeeld dat de actievoerders met maximaal acht personen mogen komen en niet bij de ingang mogen staan. De directeur van abortuskliniek Stimezo heeft de gemeente gevraagd naar verdere mogelijkheden binnen de regelgeving om het aanspreken van bezoekers te voorkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids