Normal_rss_entry-116174

Er komt meer aandacht voor postnatale depressies. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis laten weten tijdens de behandeling van de Volksgezondheidsbegroting in de Tweede Kamer. Veel vrouwen hebben last van een depressie na de geboorte van hun kind.

Er zal op aandringen van GroenLinks meer aandacht komen voor postnatale depressies bij de opleiding van verloskundigen en jeugdartsen. Verder komt er een publiekscampagne om de ziekte uit de taboesfeer te halen en moeten verloskundigen vrouwen al tijdens de zwangerschap gaan screenen op hun kans op postnatale depressie.

Volgens Corinne Ellemeet van GroenLinks krijgt een op de acht vrouwen met een postnatale depressie te maken. "Voor veel zwangere en net bevallen vrouwen blijkt de roze wolk een grijze wolk te zijn. Jonge moeders voelen zich hier schuldig over en durven geen hulp te vragen. Ons zorgsysteem heeft nauwelijks aandacht voor postnatale depressies, terwijl ze ontzettend vaak voorkomen. We moeten alle vrouwen laten merken dat het niet raar is om het moeilijk te hebben tijdens of na een zwangerschap."

Door: ANP