Normal_bevalling_verloskunde

Morgenmiddag dient het kort geding van de verloskundigen van Amsterdam tegen AMC-VUmc. De verloskundigen kamperen als sinds zondag in de achtertuin van het AMC. De verloskundigen protesteren omdat de AMC en VUmc na hun fusie door een herprioritering van hun vierkante meters, de verloskundigen niet langer de vierkante meter wilde verhuren om geboortecentra te openen terwijl dat vier jaar geleden wel zo was afgesproken. Dat melden verloskundigenvereniging EVAA, AMC en VUmc. 

Sophie Six, voorzitter van de Amsterdamse verloskundigenvereniging EVAA: "Door dat AMC en VUmc nu zo groot zijn geworden lijkt het alsof ze denken dat ze zich niet meer aan hun contracten hoeven te houden, wij voelen ons echt als David en Goliath"
 
In een open brief laten bestuursvoorzitters Wouter Bos en Hans Romijn weten dat zij net zo graag als de verloskundigen een geboortecentrum willen, maar dat ze de prioriteit moeten geven aan de bouwtrajecten die samenhangen met hun kerntaken: tweede- en derdelijns geboortezorg. De bestuursvoorzitters zijn bereid om een groeimodel aan te bieden die langzaam toewerkt naar een geboortecentrum in volle omvang. Eén van de projecten die de voorkeur van de ziekenhuizen krijgt is het mogelijk maken van intensive care voor jonge baby’s mogelijk te maken.
 
Joke Klinkert, directeur van de twee beoogde geboortecentra VrouwenKlinieken EVAA:
"Wij vinden die intensive care ook ontzettend belangrijk. Maar, dat die intensive care nodig was, dat wisten ze vier jaar geleden ook al toen ze het contract sloten met ons. Je gaat mij niet vertellen dat ze op die meer dan 100.000 vierkante meter die ze nu hebben geen twee keer 700 vierkante meter hebben kunnen vrijhouden voor ons"
 
In het kort geding vragen de verloskundigen aan de rechter om de ziekenhuizen op te leggen dat ze de afgesproken vierkante meter voor de twee geboortecentra toch vrijmaken. Amsterdam heeft al sinds lange tijd te kampen met een groot gebrek aan bevallocaties vanwege een tekort aan goed opgeleid personeel. De verloskundigen wilden zich in de geboortecentra zich extra gaan opleiden om meer zorg te kunnen gaan bieden aan de vrouwen van Amsterdam.

Door: Redactie Nationale Zorggids