Normal_vrouw_roken_sigaret

Hoogopgeleide vrouwen sneller zijn geneigd om tijdens hun zwangerschap te stoppen met roken dan laagopgeleide vrouwen. Uit nieuw onderzoek binnen het project PROMISE blijkt dat laagopgeleide zwangere zes keer zo vaak roken als hoogopgeleide zwangeren. 43 procent van de vrouwen met een lage sociaaleconomische status die wel succesvol stopt met roken tijdens haar zwangerschap, begint na de bevalling toch weer. Expertisecentrum Pharos gaat daarom het gesprek aan met deze vrouwen om hen voor te lichten over de gezondheidsrisico’s van roken tijdens de zwangerschap. Dat meldt het Trimbos-instituut.

Het project PROMISE moet ervoor zorgen dat vrouwen die voor hun zwangerschap rookten, ook na de geboorte van hun kind geen sigaret meer aanraken. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de kraamzorg. Het project is een samenwerking tussen het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos. Met PROMISE willen ze een nieuwe manier vinden om vrouwen van het roken af te houden tijdens en na de zwangerschap.

Het nieuwe rapport ‘Ik wist dat ik wilde stoppen en gewoon een goede moeder zijn’ bevat interviews met twintig laagopgeleide (aanstaande) moeders. In de interviews is onder meer besproken waarom de vrouwen tijdens hun zwangerschap bleven roken en wat ervoor zorgde dat ze toch stopten.

Inmiddels zijn er diverse materialen en trainingen ontwikkeld voor zwangeren en zorgprofessionals. De trainingen en materialen zijn nog niet breed beschikbaar, maar bevinden zich nog in de testfase. Gynaecologen, verloskundigen en kraamzorgmedewerkers proberen alles uit en beoordelen de kwaliteit.