Normal_baby__kraamzorg__ziekenhuis__verpleging__verpleegkunde

In Friesland wordt zo’n 85 procent van de baby’s geboren in één van de ziekenhuizen in de provincie. Dit percentage is vergelijkbaar met het jaar daarvoor. Dit blijkt uit cijfers die de Leeuwarder Courant heeft opgevraagd bij vier Friese ziekenhuizen. Hoewel het aantal thuisbevallingen wel stabiliseert, lijken steeds minder moeders te kiezen voor een geboorte in eigen huis. Dit meldt Leeuwarder Courant.

In 2017 werden in totaal 5.156 baby’s geboren in het ziekenhuis, een jaar eerder waren dat 5.191. Bij de telling zijn Friese baby’s die in Groningen en Drenthe werden geboren, niet meegenomen. Hierdoor ligt het eigenlijke aantal nog hoger. In Tjongerschans in Heerenveen en Nij Smellinghe in Drachten werden dit jaar iets meer baby’s geboren dan in 2016. Het Medisch Centrum Leeuwarden en Antonius Ziekenhuis in Sneek zagen een lichte daling in 2017.

Toch wordt het overgrote deel van de baby’s niet meer thuis geboren, maar in het ziekenhuis. De trend van thuisbevallingen daalt al decennia. In 2015 lag volgens Perined, de stichting waarbinnen beroepsorganisaties in de geboortezorg samenwerken, het aantal thuisbevallingen op 13 procent. In de jaren negentig beviel nog 35 procent van de moeders thuis en net na de Tweede Wereldoorlog lag het aantal op 80 procent.

Door: Redactie Nationale Zorggids