Normal_vaccineren_inenten_baby

Het UMC Utrecht doet samen met een internationaal team onderzoek naar het RS-virus. Een verkoudheidsvirus waardoor de intensive care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen momenteel overvol zitten met zieke kinderen. In Nederland worden kinderen goed geholpen, omdat zij aan de beademing kunnen. Maar in armere landen is de kans aanzienlijk groter dat een kind overlijdt door het RS-virus. Dat meldt UMC Utrecht. 

Het RS-virus leidt eerst tot een verkoudheid waarna het overslaat tot longontsteking. Hiervoor hebben jonge kinderen veelal beademing nodig. Ieder jaar melden ziekenhuizen dat hun intensive cares vol zitten met kinderen met het verkoudheidsvirus. Er is nog geen vaccin beschikbaar, maar verschillende mogelijkheden worden momenteel uitvoerig getest. Niet alleen op zwangere vrouwen, maar ook op baby's.

Onderzoeker Louis de Bont van het UMC in Utrecht hoopt dat er binnen drie jaar een vaccin beschikbaar is. Maar eerst moest uitgezocht worden wie het vaccin het beste kan ontvangen. “Er is lang gedacht dat het vaccineren van de zwangere moeder voldoende zou zijn en dat de baby tot drie maanden na de geboorte beschermd is. Wij hebben nu ontdekt dat we zowel de moeder als het kind moeten vaccineren”, aldus De Bont. De onderzoekers zagen namelijk dat het merendeel van de kinderen die door het RS-virus stierf ouder was dan drie maanden. Daarom is het van groot belang om ook ná de geboorte te vaccineren.

Door het onderzoek is er nu een database waarin 75 procent van de sterfgevallen door het RS-virus is opgenomen. Het nieuwste onderzoek is de basis voor andere onderzoeken die een geschikt vaccin kunnen ontwikkelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids