Normal_baby_speen

Dat de eerste maanden van een baby pittig kunnen zijn, weten de meeste ouders. Maar soms zijn jonge ouders zo moe of gefrustreerd, dat ze de hulp inschakelen van een maternity practitioner. Dit beroep, dat onder andere in Engeland al helemaal ingeburgerd is, lijkt steeds meer ingezet te worden en kan dienen als een oppas en babyluisteraar. Ouders kunnen even slapen en het gedrag van de baby wordt geanalyseerd. Dit meldt Algemeen Dagblad

Wiebke Mechau (51) is zo’n maternity practitioner die ingeschakeld kan worden. Zij neemt ‘s nachts de zorg over van de ouders en kijkt naar de signalen van de baby. “Vaak zijn het kleine dingetjes waar ze last van hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het te licht is in de babykamer.” In zulke situaties zorgt zij niet alleen voor de verzorging van de baby tijdens de nacht, maar kan ze gefrustreerde ouders ook helpen bij het beter begrijpen van hun kind.

Hoewel er in Nederland nog geen opleiding is voor dit beroep, is dat in onder andere Duitsland en Engeland anders. Wiebke volgde de opleiding in Engeland, voor een beroep waar in Nederland nog niet eens een goede naam voor is. “Het wordt wel eens vertaald naar oppas of nanny, maar dat is allemaal niet juist. Ik ben geen babyfluiteraar maar een babyluisteraar. Ik help ouders signalen van hun kind goed opvangen”, aldus Wiebke.

Het gaat met name om ouders waarvan het kind kort geleden geboren is. De moeder is bijvoorbeeld nog aan het bijkomen van een pittige bevalling, of durft problemen niet aan te kaarten omdat deze ‘er nou eenmaal bij horen’. “Maar als je maar door blijft gaan, loop je het risico als ouder in een burn-out te belanden. Daar is de baby ook niet bij gebaat.”

Door: Redactie Nationale Zorggids