Normal_baby_melk_drinken_babyvoeding

Moeders die moeten kolven hebben daar op hun werk vaak geen geschikte ruimte voor. Volgens Ouders van Nu, die een enquête hield onder meer dan 1.200 moeders, kolfde 78 procent op werk maar had 67 procent daar geen passende ruimte voor toegewezen gekregen. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Volgens de wet moeten nieuwe moeders die kolven een ruimte hebben die privacy garandeert, een bed of bank heeft en in verse lucht kan voorzien. 67 procent van de kolvende vrouwen zit in plaats daarvan in een leegstaande (vergader)ruimte, een serverkast of opslaghok. Toch bieden sommige werkgevers wel een ruimte die voldoet aan de wettelijk gestelde eisen, zeggen vrouwen. 33 procent had daartoe toegang.

Het  College voor de Rechten van de Mens zegt dat werkgevers die geen geschikte kolfruimte hebben voor werkende moeders discrimineren. “Een vrouw heeft het recht om haar kind te voeden op een manier die zij wil, ook als het kind op de opvang of bij de vader is”, zegt voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College. Werkgevers vinden dat kolven te veel werktijd vreet en dat vrouwen daarvoor verlofuren moeten opnemen of het maar moeten doen met een ruimte die op dat moment leeg is.

Vrouwen lijken vooralsnog niet bereid om een melding te maken van een slechte kolfruimte, zegt vakbond CNV. Ondanks dat vrouwen weten wat de regels zijn, voelen ze zich bezwaard en gaan ze liever zelf op zoek naar een passende oplossing. Terwijl dat eigenlijk niet zou hoeven.

Vooral vrouwen in de horeca, zorg en het onderwijs ervaren problemen bij het kolven. Zo hebben ze vaak onregelmatige werktijden, waardoor een vast kolftijd moeilijk is en zijn lege ruimtes moeilijk te vinden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids