Normal_baby_kinderstoel_eten_blij_lachen

Het aantal kinderen dat allergisch gevoelig is, neemt per jaar met een procent toe. Deze conclusie kan getrokken worden na onderzoek van kinderarts Paul Brand en Lukas Koet van het Isala Vrouw-kindcentrum in Zwolle. Voor dat onderzoek werden bloeduitslagen van 18.000 kinderen geanalyseerd. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Een belangrijke bevinding uit het onderzoek is dat het immuunsysteem van kinderen in de loop der jaren dus niet onveranderd blijft. De laatste twintig jaar steeg het aantal kinderen dat allergisch gevoelig is al van van 41 naar 49 procent. Dat meer kinderen last blijken te hebben van allergie, werd al lange tijd gesuggereerd, maar is nu dus ook bewezen. Het onderzoek van Brand en Koet is het eerste onderzoek dat over lange tijd met biologisch bewijs aantoont dat er jaarlijks 1 procent meer kinderen allergische gevoelig zijn.

Allergische gevoeligheid heeft te maken met de tijd waarin we leven en de westerse leefstijl. Van infecties als wormen en parasieten die vroeger nog veel voorkwamen, is tegenwoordig geen sprake meer. Het deel van het immuunsysteem dat mensen beschermt tegen die infecties reageert tegenwoordig op prikkels waar eigenlijk niet op gereageerd zou moeten worden. Dat is de allergie.

Wat er in onze westerse leefstijl precies anders is waardoor allergische gevoeligheid toeneemt, is volgens Brand nog onbekend. Aan vaccinaties en luchtvervuiling blijkt het in elk geval niet te liggen. Wat dan wél de oorzaken zijn, wordt momenteel grondig onderzocht. Brand gokt dat er een combinatie van een groot aantal (nog onbekende) factoren ten grondslag ligt aan allergische gevoeligheid. Zolang die nog niet duidelijk zijn, kan er nog geen preventieprogramma worden opgesteld en duren de vervelende klachten helaas nog even voort.

Door: Redactie Nationale Zorggids