Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Steeds meer artsen waarschuwen vrouwen voor het gebruik van natuurlijke methodes van anticonceptie waarbij een thermometer wordt gebruikt. Vrouwen blijken veel vaker zwanger te worden dan wat fabrikanten van onder andere de Ladycomp en Natural Cycles beweren. Het zou daardoor geen betrouwbare vorm van anticonceptie zijn. De methodes zijn enorm populair, omdat er geen kunstmatige hormonen bij komen kijken die wel in de anticonceptiepil en het Mirena-spiraal zijn te vinden. Dit meldt NOS. 

Hoogleraar gynaecologie Bart Fauser stelt dat de claims van fabrikanten niet op wetenschap berusten. “Wees voorzichtig, want de claims die worden gedaan zijn gewoon onwaar.” Fabrikanten zeggen dat de methodes bij correct gebruik net zo veilig zijn als traditionele anticonceptie zoals de pil, condooms of een spiraal. Dat zou niet juist zijn.

Natural Cycles werd vorig jaar bestempeld als medisch erkende vorm van anticonceptie. Het werkt iets anders dan de Ladycomp, maar via beide methodes hebben al veel vrouwen gemeld toch zwanger te zijn. Beide methodes werken door ‘s ochtends, nog voor het uit bed stappen, de lichaamstemperatuur te meten. Rond de eisprong ligt de temperatuur een beetje hoger. De dagen voor de eisprong kan een vrouw al zwanger worden, maar dit pikken Ladycomp en Natural Cycles niet altijd goed op. “Je moet er goed over nagedacht hebben”, stelt Jesper Smeenk van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. “Het percentage vrouwen dat zwanger wordt is aanzienlijk.”

Het is daarom zaak dat vrouwen zich goed laten voorlichten over deze vorm van anticonceptie en dat zij niet alleen vertrouwen op een computer maar ook zelf metingen uitvoeren en bijhouden. Door het baarmoederslijm te observeren, kan de eisprong voorspeld worden en is het mogelijk om in de dagen voor de eisprong al condooms te gebruiken, zodat een zwangerschap wordt voorkomen. Dit zou de kansen van deze vorm van anticonceptie verhogen. Echter is het noodzakelijk dat vrouwen iedere nacht goed en lang slapen, ze weinig stress ervaren en geen alcohol drinken. Dit zou de betrouwbaarheid van de vruchtbaarheidscomputers- en apps kunnen verminderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids