Normal_baby_slapen

Steeds meer Nederlandse ouders laten hun baby bij hun in bed slapen. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) raadt het ouders af, want jonge kindjes kunnen hierdoor stikken. In Groot-Brittannië komen er wekelijks twee baby’s te overlijden omdat zij in het bed van hun ouders lagen. Dat meldt NOS. 

Kinderarts Adèle Engelberts van de Landelijke werkgroep Wiegendood – in het leven geroepen door de NVK – maakt zich grote zorgen over het toenemend aantal ouders dat aan co-sleeping doet. “Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op wiegendood als je het bij je in bed neemt. Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste maand er een tien keer groter risico is. Bij de derde maand een twee keer groter risico. Dus mijn dringend advies zou zijn om het niet te doen”, aldus Engelberts.

Jonge kindjes die bij hun ouders in bed slapen kunnen door diverse redenen om het leven komen. Een te warm dekbed kan een rol spelen, maar ook een verstikkende kussen. Kindjes kunnen van het bed afvallen en ouders gaan bovenop hun kind slapen. Stress of vermoeidheid van de ouders speelt ook een rol. De kinderarts adviseert ouders om hun baby’s in hun eigen bed te laten slapen. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en kraamverzorgers ondersteunen dit advies. 

Door: Redactie Nationale Zorggids