Normal_zwanger__baby__buik__schoentjes__roze

Steeds meer vrouwen laten hun eicellen invriezen, zodat ze op latere leeftijd moeder kunnen worden. Gynaecologen zijn hier niet blij mee, want een oudere vrouw heeft een hoger risico op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Bovendien heeft een kindje met een oudere moeder ook meer kans op afwijkingen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Deze week maakte CBS al bekend dat vrouwen steeds later kinderen krijgen. De gemiddelde leeftijd voor nieuwe moeders staat sinds vorig jaar op 29,8. Maar ook het aantal vrouwen dat na hun 35ste kinderen krijgen neemt toe. Deze vouwen hebben een kinderwens, maar maken liever eerst carrière voordat ze zwanger worden.

Juist doordat vrouwen hun eicellen kunnen invriezen, verdwijnt de noodzaak om tijdig met kinderen te beginnen. “Maar vanuit medisch oogpunt is kinderen krijgen op latere leeftijd niet aan te raden”, zegt gynaecoloog Jesper Smeenk. Oudere moeders hebben vaker last van een hoge bloeddruk en diabetes en een hogere kans op een miskraam. Bovendien kan het kindje er ook onder lijden door vroeggeboorte een te laag geboortegewicht of een chromosoomafwijking. 

Overigens is het invriezen van eicellen aanzienlijk duurder dan een ivf-behandeling. Wie een ivf-behandeling ondergaat is daar ongeveer 1.700 euro aan kwijt en betaalt daarbij 1.300 euro voor medicijnen. Bij eicellen invriezen betaal je naast de kosten voor een ivf-behandeling, 2.200 euro voor medicijnen, 400 euro voor het invriezen zelf en je betaalt jaarlijks huur voor de vriescel. Bovendien zijn er gemiddeld tussen de drie en zes behandelingen nodig om genoeg eicellen bieen te krijgen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids