Normal_handen_vingers_babyhandje

Het gebeurt steeds vaker dat Nederlandse moeders kiezen voor een lotusbevalling voor hun kind. Hierbij wordt de navelstreng niet doorgeknipt kort na de bevalling, maar blijft deze net zo lang aan de baby vastzitten totdat deze er vanzelf afvalt. Voorstanders van deze vorm van bevalling zeggen dat het veel voordelen heeft voor de baby, zoals extra voedingsstoffen die via de placenta naar de baby gaan. Dit meldt RTL Nieuws.

Uit navraag onder verloskundigen is gebleken dat de trend die al jaren populair is in Australië en Amerika, nu ook in Nederland de kop op steekt. Vrouwen kiezen voor een lotusbevalling omdat het doorknippen van de navelstreng vlak na de bevalling traumatisch zou kunnen zijn voor de baby. Ook zou de placenta nog veel voedingsstoffen bevatten die gunstig zijn voor de gezondheid van de baby.

Hoewel moeders veel voordelen zien van een lotusbevalling, is er volgens het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) niet per se sprake van medische voordelen. “Maar uit onderzoek is wel gebleken dat het heel belangrijk is om de navelstreng wat langer te laten zitten dan wat nu vaak gebeurt”, aldus Jan van Lith, onderzoekers aan het LUMC. Hij stelt dat het beter is om niet direct af te navelen, wat nu nog gebruikelijk is. Het bloed uit de navelstreng heeft dan de kans om terug te vloeien naar de baby.

Moeder Wendy van der Zijden koos voor een lotusbevalling. “Ik geloof dat het heel belangrijk is voor het hechtingsproces om nog wat langer met de navelstreng aan de placenta vast te zitten.” Wendy wreef haar placenta in met kruiden, rozenblaadjes en zeezout. Dit zou voorkomen dat de placenta kan gaan stinken na een aantal dagen. Ze stelt dat de lotusbevalling van haar dochter een heel bijzondere ervaring was. “Toen de navelstreng losliet, was het of mijn dochtertje toen pas echt wakker werd.”

Door: Redactie Nationale Zorggids