Normal_baby_moeder

De gemeente Leiden, en wellicht in de toekomst ook andere gemeenten, krijgt binnenkort een Babyhuis. Hier is op dit moment slechts één van in heel Nederland. Het Babyhuis in Dordrecht is een stichting die opvang, zorg en begeleiding biedt aan (aanstaande) moeders en baby’s voor wie ouders tijdelijk niet kunnen zorgen. Ook is de opvang er voor alleen baby’s op het moment dat een patroon doorbroken moet worden in de ouder-kind relatie. De missie is ervoor zorgen dat kinderen zich veilig voelen en hechten aan hun moeder. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Wethouder Roos van Gelderen van de gemeente Leiden over de plannen: “Ik ben een tijd geleden in Dordrecht op bezoek geweest in het Babyhuis en was erg onder de indruk van wat ik daar zag. Er wordt daar, op een heel kwetsbaar moment voor ouders en kind, op een goede manier hulp geboden vanuit een huiselijke situatie.” Het doel van een Babyhuis een latere uithuisplaatsing voorkomen en Van Gelderen denk dat de werkwijze van het Babyhuis daar echt aan bijdraagt.

Als het aan het Babyhuis ligt, komt er ook een afdeling in Rotterdam. De gemeente is echter nog niet bereid om hier geld aan uit te geven. Het plan is nu om een budget bij elkaar te sprokkelen via onderaannemers.

Begin deze week bracht koningin Máxima een bezoek aan het Babyhuis in Dordrecht. Ze sprak met oprichter en voorzitter Barbara Muller, enkele medewerkers en met samenwerkingspartners over het ontstaan en de aanpak van de stichting.

Door: Redactie Nationale Zorggids