Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

De Syrisch-Drentse arts Nour Saadi krijgt maandelijks zo’n tweehonderd e-mails van Arabische vrouwen die ongewenst of ongehuwd zwanger zijn. Vanuit de abortusorganisatie Women on Web helpt zij hen met het vinden van een oplossing. De meeste vragen gaan over het uitvoeren van een veilige abortus. Dat meldt NOS. 

In landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Qatar is abortus verboden.“In de meeste gevallen onderzoek ik dan of ze in aanmerking komen voor een medische abortus met pillen”, zegt Saadi. Dat geschiedt in Arabische landen vaak met maagzweerpillen die in de apotheek vrij te kopen zijn. Soms moet Women on Web nog iets dieper graven en doet het een beroep op een Indiase apotheek die echte abortuspillen verstuurt naar deze vrouwen.

Arabische vrouwen die naar een abortuskliniek moeten of willen worden meestal in Turkije of in een Europees land geholpen, maar soms zijn er via ondergrondse netwerken in een thuisland artsen of klinieken te vinden die illegale maar veilige abortussen uitvoeren.

Er zijn jaarlijks zo’n 20 miljoen vrouwen die hun zwangerschap op een onveilige manier beëindigen. Veel (47.000) komen daardoor te overlijden. Women on Web is er voor vrouwen die niet weten hoe zij hun zwangerschap veilig kunnen afbreken en een medische abortus wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig beschouwd, zegt Saadi. 

Door: Redactie Nationale Zorggids