Normal_baby_couveuze_geboorte

Ouders van prematuur geboren kindjes zouden hun baby in de couveuse zelf moeten kunnen verzorgen. Dat zeggen Canadese onderzoekers nadat zij dit uitprobeerden in 29 ziekenhuizen in Canada, Australie en Nieuw-Zeeland. Huid-op-huidcontact is belangrijk, maar een ouder die de zorg van zijn of haar couveusekindje op zich neemt, bevordert de gezondheid van de baby nog meer. Dat meldt RTL Nieuws. 

Ouders die de luier van hun couveusebaby verschonen, helpen het kindje gezonder worden. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld wassen en het opmeten van de temperatuur. Dit betekent wel dat ouders de taken van verpleegkundigen overnemen en daarom is vooraf een korte cursus nodig, stellen de Canadezen.

Binnen het onderzoek kreeg de helft van de 1.800 prematuur geboren kindjes zorg van verpleegkundigen en de andere helft werd deels verzorgd door verpleegkundigen en deels door ouders zelf. De gezondheid van de kindjes in de laatste groep ging sneller vooruit dan de gezondheid van de baby’s die alleen door verpleegkundigen werden verzorgd. Ditzelfde gold overigens ook voor de ouders, die zich ook beter voelden doordat zij hun kind konden verzorgen.

Ouders die meededen aan het onderzoek kregen eerst een training en mochten vervolgens vijf dagen per week op de afdeling werken. Zij mochten niet alleen verschonen, voeden en aankleden, maar ook medicijnen geven en temperatuur opnemen. De kindjes van deze ouders kwamen sneller aan en borstvoeding ging ook probleemlozer bij thuiskomst. Ouders hadden bovendien minder stress in het ziekenhuis én thuis.

Nederlandse arts Anton van Kaam kan zich vinden in de conclusies van de Canadezen. “Ouders zien heel goed de signalen van hun kind. Als het kind stiller is dan normaal, dan zien ze dat. Wij als artsen missen die informatie.”

Door: Redactie Nationale Zorggids