Normal_moeder_kind_baby3454

Met name kinderen van ouders met een hoog opleidingsniveau hebben baat bij een lang zwangerschaps- of vaderschapsverlof. Volgens Britse onderzoekers behaalt een kind van een hoogopgeleide moeder die maximaal twee jaar betaald verlof krijgt betere cijfers op de basis- en middelbare school. Kinderen van laagopgeleide ouders hebben op latere leeftijd veel minder profijt van een lang ouderschapsverlof in hun vroege jaren. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

“Laaggeschoolde vrouwen en mannen met het recht op een jaar verlof krijgen geen slimmere kinderen dan ouders met hetzelfde opleidingsniveau die na een paar maanden weer aan het werk gaan”, stellen de onderzoekers.  Ze kunnen echter niet vaststellen waarom dit zo is.

In Nederland krijgen ouders stukken minder lang verlof. Op dit moment hebben vrouwen 16 weken zwangerschapsverlof en vaders mogen twee betaalde dagen opnemen na de geboorte van hun kind. Het aantal verlofdagen wordt vanaf volgend jaar opgehoogd naar vijf en per 1 juli 2020 komen daar ook nog vijf weken aanvullend verlof bij. Deze vijf weken krijgen ze niet volledig uitbetaald, maar 70 procent van het salaris.

Sommige bedrijven in Nederland rekken het vaderschapsverlof op eigen initiatief op. Zo hebben vaders van ING een maand betaald verlof. Microsoft Nederland rekt het vaderschapsverlof op tot zes weken en consultancybedrijf &Samhoud zelfs tot twee maanden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids