Normal_handen_vingers_babyhandje

Combinatie Jeugdzorg, de organisatie die het pleeggezin van baby Hannah begeleidde, weet niet hoe haar biologische ouders haar hebben opgespoord. De baby was namelijk op een geheim adres geplaatst, zegt Combinatie Jeugdzorg. Hannah werd maandag door haar ouders uit de handen van haar pleegmoeder gegrist. Ander pleegouders reageren geschokt, maar kennen de stress die komt kijken bij het in huis nemen van een uithuisgeplaatst kindje. Dat melden Algemeen Dagblad, NOS en Volkskrant. 

“Het is een raadsel hoe de ouders achter de plek zijn gekomen waar de pleegmoeder boodschappen doet. We hebben het niet zien aankomen. Anders hadden wij andere maatregelen getroffen”, aldus de jeugdzorgorganisatie die het meisje bij een pleeggezin plaatste.

Hannah was uithuisgeplaatst omdat haar ouders haar vermoedelijk al op zeer jonge leeftijd hebben mishandeld. In het ziekenhuis werden bij haar gebroken ribben, een gebroken enkel en meerdere blauwe plekken geconstateerd. Ze was toen slechts zes weken oud. Haar ouders werden aangehouden wegens mishandeling, maar ook weer vrijgelaten. Zij ontkennen het kindje te hebben mishandeld. Na de uithuisplaatsing mocht de moeder haar kindje af en toe op een neutrale locatie onder toezicht bezoeken. Hoe de biologische ouders achter de verblijfplek van het pleeggezin zijn gekomen is niet bekend.

Een ander pleeggezin vertelt over hun eigen angsten en weet dat het hen ook kan overkomen. Ouders die hun kind verliezen zijn vaak boos en verdrietig en kunnen zeer irrationeel reageren. Volgens pleegouders Ruud en Mariët komen dergelijke incidenten echter bijna nooit voor. Ze hopen dan ook dat andere pleegouders hierdoor niet al te veel geschrokken zijn en zich terugtrekken uit de pleegzorg.

Het komt niet vaak voor dat de biologische ouders niet op de hoogte zijn van de opvanglocatie van hun kind, maar hoe vaak het wél voorkomt is niet bekend. “Het gaat om zeer uitzonderlijke situaties waarbij ouders betrokken zijn die moeite hebben de plaatsing te accepteren of agressief gedrag vertonen”, legt Bregje Schouteren van Jeugdbescherming Brabant uit. Ouders mogen hun kind wel zien, maar op een neutrale locatie. Het kan dan voorkomen dat ouders het pleeggezin vanaf die locatie gaan volgen om zo de verblijfsplek te achterhalen. Geheime plaatsing duurt daarom het liefst zo kort mogelijk. Kinderen die op zo’n locatie zitten mogen niet alleen buitenspelen en ook wordt een bezoek aan een openbaar consultatiebureau afgeraden.

Door: Redactie Nationale Zorggids