Normal_bevalling

Sinds de kraamafdeling van het Scheper Ziekenhuis in Emmen is gesloten, is Treant Zorggroep (waarvan Scheper onderdeel is) op zoek naar nieuwe manieren om verloskundige zorg toegankelijk te houden. Momenteel bekijkt het de mogelijkheid van concentratie van de drie verloskunde-afdelingen van Treant, mede ingegeven door een nieuwe norm van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Afgelopen december moest het Scheper Ziekenhuis noodgedwongen de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde sluiten wegens een tekort aan kinderartsen. Sindsdien is het ziekenhuis actief nieuwe artsen aan het werven, maar met weinig succes. Tot nu toe is één nieuwe kinderarts aangetrokken en zitten de drie zieke artsen nog steeds thuis.

“We zijn dus intensief op zoek naar een oplossing van de problemen met de kindergeneeskunde. Daarbij is de concentratie van de drie afdelingen inderdaad één van de mogelijkheden waarover we intern spreken”, zegt een woordvoerder van Treant. Dit zou betekenen dat in de nabije toekomst alleen nog verloskundige zorg wordt verleend in Emmen en dat Stadskanaal en Hoogeveen (later) de deuren moeten sluiten.

Deze overweging komt niet alleen voort uit het tekort aan kinderartsen, maar ook de strengere normen die binnenkort gaan gelden voor het aantal bevallingen per ziekenhuis. Zo moet er in ieder ziekenhuis 24 uur per dag een kinderarts en gynaecoloog aanwezig zijn en moet een ziekenhuis ten minste duizend bevallingen begeleiden. Nu is het zo dat de drie ziekenhuizen van Treant deze norm niet halen, waarvoor concentratie van de zorg mogelijk de oplossing biedt. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen kwam in het verleden wel dicht bij de norm.

Door: Redactie Nationale Zorggids