Normal_baby_melk_drinken_babyvoeding

Wetenschappers zijn op zoek naar tweehonderd baby’s en peuters die van hun ouders mogen meedoen aan een studie naar een nieuwe behandeling van koemelkallergie.  Wetenschappers, artsen en een producent van zuivelproducten hebben samen een product ontwikkeld waardoor de kinderen mogelijk sneller over een koemelkallergie heen kunnen groeien. Het is een poeder met koemelkeiwitten die op een geprotocolleerde manier zijn verhit waardoor ze geen merkbare allergische reactie veroorzaken. Deze verhitte eiwitten kunnen  het afweersysteem wel ongemerkt laten wennen aan koemelkeiwit, waardoor het kind koemelk eerder gaat verdragen. Dat meldt Erasmus MC.

Bij circa 3500 baby’s en peuters wordt jaarlijks een koemelkallergie vastgesteld. Deze kinderen krijgen direct klachten zodra ze koemelk drinken. Deze klachten kunnen bestaan uit zwelling van bijvoorbeeld de lippen, ogen of gezicht, rode jeukende vlekken, buikkrampen, braken of luchtwegklachten. De behandeling bestaat nu uit een koemelkvrij dieet. Deze kinderen hebben tevens een groter risico op het ontwikkelen van andere voedselallergieën.

“De methode van de verhitte eiwitten is niet nieuw”, licht projectleider en wetenschappelijk onderzoeker Nicolette de Jong van het Erasmus MC toe. “Maar de producent heeft nu, na jarenlang onderzoek, een gestandaardiseerde en gevalideerde receptuur ontwikkeld die is vastgelegd in een streng protocol dat voldoet aan alle eisen die aan de voedselindustrie worden gesteld.”

Tot op heden is er eigenlijk geen goede, veilige behandeling van een voedselallergie behalve het vermijden van het voedingsmiddel waarvoor een kind allergisch is. Maar de toediening van verhitte koemelkeiwitten past in een nieuwe behandelwijze die is gebaseerd op een betrekkelijk nieuw inzicht in de allergologie.

In sommige gevallen worden minimale hoeveelheden van een allergeen wel verdragen en wordt iemand pas ziek bij grotere hoeveelheden. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om  dit allergeen niet meer volledig uit het dieet verwijderen, maar juist het afweersysteem van de patiënt voorzichtig bloot stellen aan kleine hoeveelheden allergeen. Op deze manier kan het immuunsysteem ervoor zorgen dat dit allergeen sneller verdragen wordt, iemand wordt sneller ‘tolerant’.

Laboratoriumonderzoek heeft bewezen dat het verhitte koemelkpoeder werkt. Nu moet wetenschappelijk komen vast te staan dat behandeling met dit poeder ervoor zorgt dat kinderen met koemelkallergie daadwerkelijk eerder over hun allergie heen groeien. Voor dit onderzoek zijn tweehonderd kinderen met een koemelkallergie nodig, in de leeftijdsgroep  van drie maanden tot twee jaar. Kinderen uit het hele land kunnen meedoen omdat de studie wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen. De studie wordt dubbelblind uitgevoerd. Wetenschappers en ouders weten niet welk kind het werkzame poeder krijgt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids