Normal_pil_anticonceptie_voorbehoedsmiddel

Er is misschien een nieuwe anticonceptiepil voor mannen in opkomst. Hoewel het er eerder op leek dat het niet mogelijk was voor mannen om dagelijks een pil vol met hormonen te slikken, hebben wetenschappers nu een pil onderzocht die dat wellicht toch mogelijk maakt. Dat meldt RTL Nieuws. 

Mannen kregen eerder last van onoverkomelijke bijwerkingen bij het slikken van een anticonceptiepil voor mannen. Eén groot obstakel was de leverontsteking die erdoor kon ontstaan. De pil genaamd DMAU leidt niet tot een leverontsteking, verzekeren Amerikaanse wetenschappers die deze testte onder honderd mannen tussen de 18 en 50 jaar.

Een deel van de mannen slikte de anticonceptiepil en een deel slikte een placebo. Bij de mannen die de echte pil slikten ging de spermaproductie omlaag, maar bleef het libido gelijk. Wel nam het gewicht van de mannen ietwat toe, maar dit is volgens senior-onderzoeker Stephanie Page niet noemenswaardig. Dat er geen problemen ontstaan in de lever en nieren is voor haar van groter belang.

“Deze veelbelovende resultaten zijn ongekend in de ontwikkeling  van een prototype mannenpil. Uit de langetermijnstudies die in volle gang zijn, moet blijken of de dagelijkse pil inderdaad de productie van mannelijk zaad tegenhoudt”, aldus Page.

Wetenschappers lieten zich eerder al terughoudend uit over de mannenpil, omdat deze simpelweg niet genoeg winst zal opleveren. Er zullen namelijk weinig mannen bereid zijn om de pil te slikken, zegt seksuoloog Rik van Lunsen. Dat zijn hoogopgeleide mannen uit het noorden van Europa met een stabiele relatie en een vriendin of vrouw die ermee instemt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids